Brunsviger | Opskriften på verdens bedste brunsviger
Verdens bedste brunsviger! Her får du opskriften på en nem, fugtig og lækker fynsk klassiker med smag af kardemomme og brun farin. Ingen ved hvordan Brunsviger udtales. Om den luftige gærdej med flydende lun brun remonce i alle kroge egentlig stammer fra Fyn eller fra den tyske by Braunschweig. Men alle er enige om at et stykke friskbagt Brunsviger er så ganske umuligt at takke nej til. Kombinationen af brun farin og smør, rigeligt fordelt og bagt sammen i den skønneste kluddermor er en absolut favorit på fødselsdagsbordet såvel som på morgen- og kaffeborde over hele landet. Alle elsker Brunsviger. Man siger, at der er lige så mange opskrifter på Brunsviger, som der er fynske bagere. Men den her helt enkle og traditionelle smørkage, når helt sikkert på sejrsskamlen hos langt de fleste. Bag en hel bradepande, som du husker det fra barndommen. For når først familien går i gang, når Brunsvigeren knapt at blive kold, før end der er udsolgt i din egen bager butik. I Nordjylland pyntes der med flødeskum og slik, når der er fest. Sydpå, kaster man rosiner efter kagen. Og på Fyn? Ja, der skændes de stadig om, hvad en rigtig Brunsviger indeholder. Mens vi venter på afgørelsen kan du sagtens nå at bage vores bud på verdens bedste Brunsviger. Hvis du skal smovse i fedt og sukker, så gør det ordentligt og nyd det, alt hvad du kan.
Ingredienser
- 5 dl sødmælk
- 50 g gær
- 2 æg
- 1 knvispids kardemomme
- 100 g sukker
- 1 tsk salt
- 875 g hvedemel
- 100 g blødt smør
- Smør til formen
- Remonce:
- 250 g smør
- 250 g brun farin
Sådan gør du
- Lun mælken og opløs gæren heri. Det er vigtigt, at mælken er lun og ikke brændende varm. Du kan teste dette ved at stikke en lillefinger ned og mærke, at du ikke brænder dig.
- Tilsæt herefter de resterende ingredienser under omrøring - slut af med det bløde smør. Det er vigtigt, at gæren er opløst, inden du putter resten af ingredienserne i. Brug gerne en røremaskine. Dejen er æltet færdigt, når den er smidig og slipper skålens sider. Hold evt. det sidste af hvedemelet tilbage for at være sikker på, at der ikke kommer for meget mel i.
- Lad nu dejen hæve lunt i 30 minutter.
- Mens dejen hæver, laves remoncen: Varm brun farin og smør i en gryde under omrøring.
- Når dejen har hævet færdigt, rulles den ud på størrelse med bradepanden. Smør bradepanden med smør eller neutralolie og overfør dejen herpå. Det gør ikke noget, at dejen går lidt op af kanterne, da det sikrer, at remoncen ikke løber udover. Lav fordybninger i dejen med fingrespidserne, og put herefter remoncen på. Jo flere huller du får lavet, jo mere snasket bliver den.
- Sæt brunsvigeren til at hæve i 1 time.
- Når brunsvigeren har hævet i en time, bages den ved 200 grader almindelig ovn i 18-20 minutter.
- Så er der hjemmelavet brunsviger. Den lune brunsviger skæres i stykker og er bedst på dagen.
Tips & tricks til din brunsviger
Der er lige så mange forskellige opskrifter, som der er fynske bagere. Men i dag er Mette Grønbjerg fra Cakenheaven, der bestemmer. Så her får I selvfølgelig hendes bedste tips til den perfekte brunsviger.
Først og fremmest er det rigtig vigtigt, at mælken er lun og ikke brændende varm. Det kan du teste ved at stikke en lillefinger ned, og så mærke, at du ikke brænder dig. Og så er det vigtigt, at gæren er opløst, inden du putter resten af ingredienserne i.
Mette holder altid lige det sidste af hvedemelet tilbage for at være sikker på, at der ikke kommer for meget mel i.
Når du putter smør i dejen, så er det nemmere at dele den op, så det ikke bliver et stort stykke ned i dejen.
Mette foretrækker at smøre sin bradepande med smør, men du kan også vælge at sprøjte med smagsneutral olie på.
Når du har lagt dejen over på din bradepande, gør det ikke noget, at dejen går lidt op af kanterne. For så sikrer man sig, at remoncen ikke løber udover. Du kan altid skære det af, når du har bagt den.
Der er nogle ting, som Mette elsker rigtig meget ved bage, og det er det, du skal til nu. Du skal nemlig have lavet huller nede i dejen, så din remonce løber ned i hullerne og rigtig sætter sig. Og det gør du simpelthen ved at tage dine næver og stikke dem ned i dejen. Det bedste ved en brunsviger er jo, at den er så snasket, som den er. Så jo flere huller du får lavet, jo mere snasket bliver den.
Mette bager brunsvigeren på almindelig ovn og ikke på varmluft, fordi hun kun bager på en flade.
Så er der hjemmelavet brunsviger!