Flæskesteg | Flæskesteg med garanteret sprøde sværd
Du skal lave flæskesteg, og du kan allerede mærke, hvordan familien sidder med skeptiske blikke inde på bordet. Er sværen nu sprød eller ej? Nicolai Tram viser dig her, hvordan du får perfekt flæskesteg med garanteret sprød sværd hver gang – vi behøver ikke rigtigt at skrive mere? Der findes mange måder at tilberede sin flæskesteg på. Nogen langtidssteger flæskestegen, andre griller den, men de fleste tilbereder den helt normalt i en ovn. Dertil kommer spørgsmålet: Hvor lang til skal en flæskesteg have i ovnen? Eller med andre ord, hvad er dens stegetid? Det kommer selvfølgelig an på størrelsen, men Nicolai Tram har en metode, som sørger for sprøde svær uanset hvad! Se alle de bedste tips og tricks til sprøde svær i videoen. Vi sværger i hvert fald til denne opskrift på flæskesteg med perfekte sprøde svær. Server stegen med al det bedste juletilbehør, eller brug flæskestegen og de sprøde svær i en flæskestegssandwich der ville kunne imponere selveste Claus Meyer.
Ingredienser
- 1 flæskesteg
- 5 laurbærblade
- 1 spsk hele sorte peberkorn
- 5 dl kogende vand
- salt
Sådan gør du
- Rids sværen efter med en skarp kniv – sørg for at alle sværene er løsnet fra hinanden, men vær opmærksom på at du ikke skærer ned i kødet.
- Læg laurbærblade og peberkorn i et ildfast fad og vend stegen med sværen nedad og krydr med salt og peber.
- Hæld kogende vand på og stil stegen i en forvarmet oven på 200 grader varmluft i 20 min.
- Vend stegen rundt og krydr rigeligt med salt på sværen.
- Sæt herefter stegen i oven igen i ca. 40 min.
- Hvis alt sværen ikke er sprød efter 40 min. så skru oven op på 235 grader i ca. 5 min.
Tips & tricks til den perfekte flæskesteg
Når du køber en flæskesteg nede i supermarkedet, så er det en maskine, der laver ridserne i stegen her. Den er ikke altid helt så grundig, som du gerne vil have den til at være. Og det er altså første trick til at få den sprøde svær: Rids efter uden at komme ind i kødet.
Man får lyst til, som ens farmor gjorde, at dekorere sværen med laurbærblade. Men det eneste der sker er bare, at bladene brænder af og bliver helt sorte inde i ovnen og giver hverken smag til steg eller til sky. Læg dem i stedet for ned i det ildfaste fad, så ligger de dernede og giver smag – Og det samme gør du med peberkornene.
Årsagen til at Nicolai Tram putter kogende vand på, er, at det kogende vand får fedtet i sværen til at smelte. Når man vender stegen rundt, bliver den helt sprød.
Det er først efter stegen har været en tur i ovnen i 20 minutter med sværen nedad, at den skal saltes. Saltet udtørrer nemlig og gør sværen helt sprød. Sørg for at få gnedet saltet rigtigt godt ned imellem rillerne. Det er det, der gør forskellen.
Stegen skal nu tilbage i ovnen i 45 minutter ved 200 grader. Det er vigtigt at holde øje med stegen. Hvis sværen ikke er helt sprød efter de 45 minutter, så kan du skrue ovnen op til 235 grader indtil, at den er helt sprød.
Når stegen er færdig i ovnen, skal den have lov til at hvile. Hviletiden afhænger af, hvor stor stegen er. Stegen som Nicolai Tram har, skal hvile ca. en halv times tid. Og bare rolig, den bliver ikke kold. Men lad være med at dække den til. Hvis du dækker den til, vil kondensen inde fra stegen gør sværen blød igen. Så bare lad den stå.
Så er den hjemme!