500 g jordskokker, skrællede, vaskede og skåret i grove tern
2 skalotteløg
1 bdt timian
2 skiver røget bacon
1 fed hvidløg
7 dl hønsefond
2 dl piskefløde
1 spsk cremefraiche 38 %
2 spsk sherryeddike
1 spsk koldt smør, skåret i små tern
Smør til stegning
Evt. citronsaft
Salt og sort peber efter smag
Sprøde jordskokker:
4 jordskokker (vaskede)
3 dl vindruekerneolie
Salt efter ønske
Fremgangsmåde
Brus en passende mængde smør op i en gryde og tilsæt jordskokker, skalotteløg, timian, hvidløg og bacon. Sautér blandingen let i nogle minutter, tilsæt 2 spsk sherryeddike og kog den næsten væk.
Tilsæt hønsefonden og fløden, og kog jordskokkerne heri til de er helt møre.
Fjern bacon og timiankviste, og purer suppen med en stavblender, til alt er blendet ud. Hvis man ønsker suppen knap så grov, kan den yderligere passeres gennem en sigte. Hvis man syntes suppen er for tyk, kan den spædes med en smule hønseboullion.
Smag suppen til med salt, peber, lidt sherryeddike og evt. lidt citronsaft.
Pisk til sidst 1 spsk koldt smør og 1 spsk cremefraiche i suppen.
Nu tilberedes de sprøde jordskokker: Skær jordskokkerne i tynde skiver på et mandolinjern og lad dem stå i koldt vand i 10 minutter. Afdryp og tør jordskokkeskiverne.
Varm olien op. Når det syder omkring enden af en tændstik, der stikkes ned i olien, er den tilpas varm.
Fritér jordskokkerne - skiverne skal være helt sprøde og gyldne, så de får en ristet, nøddeagtig smag.
Afdryp chipsene på fedtsugende papir og krydr med salt.
Serverer evt. suppen med stegte jordskokker, æbletern og et drys karse.