Nem risalamande | Dansk juledessert med ris og mandler
Alletiders juledessert: Risalamanden. Morten Heiberg giver dig sin klassiske version, som han har napset fra sin mormor.
Antal personer: 4
Tilberedningstid: 60 min.
Ingredienser
125 g grødris
1 l sødmælk
1 stang polynesisk vanilje
75 g sukker
1/2 l piskefløde
120 g smuttede mandler
Fremgangsmåde
Begynd med at hælde 1/2 dl vand i en gryde. Tilsæt herefter grødrisene, og lad det koge i ca. et minut.
Hæld nu sødmælk i, skrab kornene ud af vaniljestangen og smid både stang og korn i blandingen.
Nu skal blandingen varmes op. Mælken skal ikke bulderkoge, den skal være lidt under kogepunktet. Rør konstant i grøden og hold øje med temperaturen i hvert fald i de første 5 minutter. Tilsæt nu sukker.
Grøden skal koge i ca. 45 minutter under låg. Sørg dog for med 3-4 minutters mellemrum at røre i grøden. Herefter skal den afkøles.
Pisk fløden let. Fjern vaniljestængerne fra grøden, rør den lidt sammen og hæld den i en skål.
Tilsæt nu flødeskum til grøden - meget forsigtigt og lidt ad gangen. Det skal vendes i.
Afslutningsvist grovhakkes de smuttede mandler og vendes i. Velbekomme!