Vaniljekranse | Nemme julekager med marcipan og mandler

Ingen jul uden vaniljekranse! Her får du Morten Skærveds luksusversion med marcipan


Tilberedningstid: 6-8 min.

Forberedelsestid: 1 døgn


Ingredienser

    • 75 g mandler
    • 75 g marcipan
    • ½ stang vanilje
    • 100 g sukker
    • 250 g mel
    • 1 tsk hjortetakssalt
    • 200 g smør
    • 1 æggeblomme

Fremgangsmåde

    • Hæld mandlerne over med rigeligt, kogende vand, lad dem stå i vandet i ca. fem minutter, Skyl dem med koldt vand, smut dem og hak dem. Riv marcipanen groft.
    • Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og bland dem med sukkeret.
    • Bland mel med mandler, marcipan, vanilje, sukker og hjortetakssalt. Hak smør i melblandingen. Smuldr det med fingrene til blandingen er jævn.
    • Tilsæt æggeblomme, saml dejen hurtigt og læg den på køl i minimum en time – gerne natten over.
    • Kør den kolde dej gennem stjernehullet i kødhakkeren eller en kagesprøjte. Skær stængerne i 10-12 centimeter lange stykker og form dem til kranse på en bageplade med bagepapir.
    • Bag 6-8 minutter ved 200 grader til vaniljekransene er gyldne. Køl af på pladen og opbevar vaniljekransene i en kagedåse, når de er helt kolde.
    • TIP: Hvis du ikke har en kødhakker eller en kagesprøjte, så rul dejen til stænger på bordet og form dem til kranse. Jo koldere dejen er, når du sætter vaniljekransene i ovnen, jo flottere holder de formen og jo sprødere bliver de.