Vaniljekranse | Nemme julekager med marcipan og mandler
Ingen jul uden vaniljekranse! Her får du Morten Skærveds luksusversion med marcipan
Tilberedningstid: 6-8 min.
Forberedelsestid: 1 døgn
Ingredienser
- 75 g mandler
- 75 g marcipan
- ½ stang vanilje
- 100 g sukker
- 250 g mel
- 1 tsk hjortetakssalt
- 200 g smør
- 1 æggeblomme
Fremgangsmåde
- Hæld mandlerne over med rigeligt, kogende vand, lad dem stå i vandet i ca. fem minutter, Skyl dem med koldt vand, smut dem og hak dem. Riv marcipanen groft.
- Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og bland dem med sukkeret.
- Bland mel med mandler, marcipan, vanilje, sukker og hjortetakssalt. Hak smør i melblandingen. Smuldr det med fingrene til blandingen er jævn.
- Tilsæt æggeblomme, saml dejen hurtigt og læg den på køl i minimum en time – gerne natten over.
- Kør den kolde dej gennem stjernehullet i kødhakkeren eller en kagesprøjte. Skær stængerne i 10-12 centimeter lange stykker og form dem til kranse på en bageplade med bagepapir.
- Bag 6-8 minutter ved 200 grader til vaniljekransene er gyldne. Køl af på pladen og opbevar vaniljekransene i en kagedåse, når de er helt kolde.
- TIP: Hvis du ikke har en kødhakker eller en kagesprøjte, så rul dejen til stænger på bordet og form dem til kranse. Jo koldere dejen er, når du sætter vaniljekransene i ovnen, jo flottere holder de formen og jo sprødere bliver de.